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of the Council on short selling and certain 
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Comments by AMAFI 

 

 

 

Association française des marchés financiers (AMAFI) has more than 120 members representing over 

10,000 professionals who operate in the cash and derivatives markets for equities, fixed-income products 

and commodities. Nearly one-third of the members are subsidiaries or branches of non-French 

institutions.  

 

AMAFI welcomes the opportunity to comment on the Consultation paper (hereafter referred as to the 

“CP”) on “Draft technical standards on the Regulation (EU) xxxx/2012 of the European Parliament and of 

the Council on short selling and certain aspects of credit default swaps” issued by the European 

Securities and Market Authority.  

 

AMAFI would like to point it out that the 3 weeks consultation period available to market participants is 

insufficient to adequately consider all the impacts of the ESMA proposals. Moreover it would have been 

more efficient, in order to have a general view of the framework envisaged by ESMA, that the consultation 

concerns also the delegate acts. 

 

 

 

ESMA questions and draft guidelines. 
 

 
II. Agreements, arrangements and measures that adequately ensure that the share 
or the sovereign debt will be available for settlement 
 
Q1: Do you agree with the approach of providing an exhaustive list of types of agreement, 

arrangement and measure that adequately ensure shares or sovereign debt instruments will be 

available for settlement and setting out the criteria these should fulfil?  
 

AMAFI is not in favour of the approach of providing an exhaustive list of types of agreement and 

arrangement. If an indicative list is welcome, it should not be considered as an entirely exhaustive list 

because it would not take proper account of future markets and documentation developments. We would 

also expect that the list be reviewed periodically to assess whether any amendments or additions are 

appropriate.   
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II.III. Agreements to borrow or other enforceable claim having similar effect 
 

Q2: Do you agree with the proposed list of agreements and enforceable claims and the criteria 

they should meet? Are there any other types of agreement or enforceable claims or criteria which 

should be added? 

 

At least, prime brokerage agreements and stock lending agreements should be added to the list.   

 

Q3: Do you consider that these criteria will entail additional costs as compared to current 

practices on the market? If so, could you specify the drivers for those additional costs and any 

indication of their amount? 

 

AMAFI does not consider that these criteria will entail significant additional costs, provided that the list of 

agreements is updated to the extent appropriate, and provided that the list is expanded as suggested 

above. 

 

 

II.IV. Third party arrangements 
 

Q4: Do you agree with the proposed list of third parties which may be parties to the arrangements 

or measures and the criteria proposed by ESMA that they should fulfil? 

 

AMAFI has concerns about the third party provisions in the consultation. According to Article 12(1) of the 

Short Selling Regulation ESMA has to develop draft implementing technical standards “to determine the 

types of agreements, arrangement and measures that adequately ensure that the share will be available 

for settlement”. By providing a limited list of third parties ESMA goes well beyond the mandate assigned 

to it by the regulation. 

 

Moreover, Article 12(1) applies to “legal entities”. That is to say that it is the overall position of the legal 

entity which determines whether a sale is short or not. It is current market practice that a firm‟s securities 

financing desk allocates available long positions existing in the firm to the respective trading desk which 

intends to sell short. Therefore our understanding is that, in this circumstance, the reference to “third 

party” does not mean that such party is a separate legal entity. A trading desk located in the same legal 

entity as the securities financing desk should, therefore, not be forced to contact a third party in order to 

cover his short sale. 

 

Q5: Are there further criteria which should be added? 

 

Defining a list of third parties does not fall into the scope of the implementing technical standard. 

 

Q6: Does the fact that a third party should be a distinct legal entity from the entity entering into 

the short sale entail costs? If so please provide estimates of those costs. 

 

As stated above, we do not consider that the reference to “third party” in Article 12(1)(c) and 13(1)(c) of 

the Short Selling Regulations should be construed to require that only a separate legal entity could 

constitute a third party for that purpose.   

 

To require that sellers of securities source those securities from external counterparties when they could 

have sourced them via internal trading desks would surely increase the potential risks of settlement fails, 

and the related counterparty and credit risks that come with any external trading relationship. This would 

be a counterproductive outcome of such a provision. It would indeed increase transactions costs, as the 

benefits from efficient securities management via in-house netting, would be lost 
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II.V. Locate confirmation arrangements and measures in relation to shares 
 

Q7: Do you agree with the approach proposed by ESMA on the standard/same day/liquid shares 

locate confirmation arrangements and measures and the criteria that they must fulfil? 

 

AMAFI has concerns with the proposed requirements under Articles 6 and 7.   

 

Firstly the proposed drafting does create some confusion as to the types of measures that are required 

and in which circumstances. The draft standards would lead to seven different situations according to the 

following criteria: the share is liquid or not (MIFID rule), the share is in reality easy to borrow or not,the 

share is traded intraday or not.  

 

Secondly, as an overall point we do not consider that the prescribed criteria regarding intra-day trading is 

workable in this context.  An investor will not always know at the time it intends to sell a security whether 

it also intends to purchase that security on the same day. An investor may buy back shares it has sold 

within the same trading day, having originally intended to purchase at a later date, and vice versa.  It is 

essential that such trading flexibility be maintained, and we have significant concerns that the proposal in 

the ESMA guidance may cause unnecessary restrictions on trading activity in that regard. Also, to require 

that this intention be communicated to the locate provider, and that this information determine the level of 

cover required, seems operationally and practically difficult, and involves the unnecessary sharing of 

proprietary information. As such, we would suggest that the criteria relating to the intra-day trading activity 

be removed. 

 

Therefore, only the liquidity criteria should be maintained and could be put in place according the 

following rule. In any circumstance, an investor would need a confirmation from the third party that a 

share is easy to borrow. In terms of the liquidity of shares available to third parties providing such 

confirmations (including prime brokers and other securities lending participants), this will be a function of 

the external trading relationship and internal sources of liquidity available to such parties, who would 

review inventory available both internally and externally, taking into account any liquidity concerns 

foreseen. External inventory may consist of „exclusive portfolios‟ where a third party has committed to 

lend a portfolio of securities to the lender on an exclusive basis for a fixed period, and may also consist of 

indicative non-exclusive availability feeds from third party lenders, highlighting securities available for 

lending, but which may also be available to other borrowers. In addition, lenders may have their own 

proprietary or (where agreed) client inventory available to settle potential investor sales. These factors go 

to a determination of the availability of shares for the purpose of settling an investor sale.   

 

If the shares are easy to borrow, there is no need of “icing” requirement, if not, icing would be required. 

This can be put in place in relation to the MIFID definition of liquid shares. 

 

The table below clarifies our proposal.  

.   

 Locate 
Confirmation easy to 

borrow/ purchase 

Icing 

required 

Liquid (1) Yes Yes No 

Liquid Yes No Yes 

Illiquid Yes Yes No 

Illiquid Yes No Yes 

(1) MIFID definition. 
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Q8: In circumstances other than intraday short selling or short selling on liquid shares, can you 

suggest any additions to the methods for effective allocation set out in this consultation paper 

which would provide the necessary comfort that shares can be delivered for settlement in due 

time? 

 

See our answer question 7 above 

 

Q9 In relation to the approach suggested for liquid shares, do you consider it appropriate to use 

the MiFID definition of liquid shares? Do you think ESMA should consider different approaches to 

determine the reasonable expectation test for liquid and illiquid shares? If not, can you provide 

indications as to the criteria to consider to define liquid shares or to take into account the liquidity 

of the shares in these circumstances? Is securities lending activity an additional factor to 

consider when determining liquidity of a share? 

 

MIFID definition of liquid shares is not appropriate to determine whether a security is easy to borrow or 

not. Some of the MIFID liquid share may in some circumstances becomes very difficult to borrow. On the 

opposite, some of the shares that fall into the illiquid category are, in fact easy to borrow. Therefore, 

AMAFI considers that the responsibility to assess whether a share is liquid or not should remain at the 

lending desk. Between professionals, lists of liquid securities for repo markets exist and are reliable. One 

step further could be to constitute an European list of the “easy to borrow” securities.  

 

 

II.VI. Locate confirmations or reasonable expectation arrangements in relation to 
sovereign debt 
 

Q10: Do you agree with the approach proposed by ESMA on the location confirmation and 

reasonable expectation arrangement in relation to sovereign debt and that the reasonable 

expectation test should only apply in the case of intraday short selling of sovereign debt? 

 

We consider that ESMA approach on the location confirmation is appropriate and that the reasonable 

expectation test is sufficient to be applicable in case of intraday short selling only. However, we consider 

it not practical that the responsibility with regards to the locate and reasonable expectation falls on the 

third party. 

 

 

III. Details of the information on net short positions to be notified to competent 
authorities and disclosed to the public 
 

Q11: Do you agree that there should be one standard format for notifying relevant competent 

authority for each type of instrument? 

 

AMAFI agrees with this proposal 

 

Q12: Do you agree that there should be one standard form for public disclosure of information on 

significant net short position in shares? 

 

AMAFI agrees with this proposal 
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III.III.Identity of the natural or legal person 
 

Q13: Do you agree with the proposed way to identify natural and legal persons, including the 

contact information details? 

 

AMAFI supports the proposal to use LEI codes, when these are available, to identify legal entities 

submitting reports.  

 

 

III.IV. Size of the relevant position 
 

Q14: Do you agree with the proposed way to notify and disclose the size of the relevant position? 

 

AMAFI considers that for the purpose of reporting share holdings as a percentage of issued share capital 

publication and maintenance by ESMA of a list of the total issued share capital for each in scope equity 

would be useful. 

 

 

III.V. Issuer in relation to which the relevant position is held 
 

Q15: Do you have any comments on the proposed way to identify the issuer in relation to which 

the relevant net short position is held, including how to use the ISIN code in this matter? 

 

AMAFI does not have any comments. 

 

 

III.V. Issuer in relation to which the relevant position is held 
 

Q16: Do you agree with the ISO 8601 2004 standard use to notify and publicly disclose the date on 

which relevant position was created, changed or ceased to be held? 

 

AMAFI agrees with the ISO standard. 

 

 

III.VII. Additional information 
 

Q17: Do you agree that the additional information as described above should be provided? 

 

AMAFI agrees with the additional information. 

 

 

IV. Means by which information on net short positions in shares may be disclosed 
to the public 
 

Q18: Do you agree that information on the central website should be provided at least in a 

machine-readable format? 

 

We have no issues with machine-readable formats on the website. 
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Q19: Do you agree that information on the central websites should at least include data as 

provided in Annex 1 of the draft implementing standard presented in appendix to this consultation 

paper? 

 

AMAFI agrees. 

 

 

VI.VI. Transitional arrangements for determining for the first time the list of 
exempted shares and dates for subsequent calculations 
 

Q20: Do you foresee any other situation that might merit an update of the list of exempted shares 

within the two-year effectiveness period? 

 

We don‟t have any comments at this stage. 

 

 

 

   
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